FAQ

Q?

Kun je met lenzen zwemmen?

A.

Het is beter om niet met lenzen in te zwemmen. Zeewater of chloor kunnen irritatie geven aan de lens. Als je toch graag met lenzen wilt zwemmen, gebruik dan daglenzen en gooi deze na het zwemmen weg.

Q?

Hoe veilig is een contactlens voor het oog?

A.

Ogen zijn een kostbaar bezit waar we graag voorzichtig mee omgaan.  Veel mensen durven hun ogen niet aan te raken uit angst voor beschadigingen of ze zijn bang dat een lens achter het oog verdwijnt. Maar een oog kan niet zomaar beschadigen, dus je hoeft niet bang te zijn dat er iets gebeurt met je ogen. Het oog kan een contactlens goed verdragen en de lens zal niet snel achter het oog verdwijnen. Dit is fysiek namelijk onmogelijk. De lens kan enkel een beetje verschuiven naast de pupil maar dit is makkelijk te verhelpen. Het dragen van contactlenzen is dus volkomen veilig.

Q?

Hoe lang is de gewenningsperiode?

A.

De gewenningsperiode is enkele dagen tot twee weken, afhankelijk van het soort lenzen dat je draagt.

Q?

Hoe groot is de kans op oog infecties?

A.

Om infecties te voorkomen is het desinfecteren en verzorgen van de lenzen noodzakelijk. Wanneer dit niet zorgvuldig gedaan wordt, kunnen aanslag en micro- organismen zich ophopen op de lens, dit kan uiteindelijk voor infecties zorgen.

Q?

Kan ik daglenzen vaker dan één dag gebruiken?

A.

Nee, daglenzen kunnen maar één dag gebruikt worden. Na het dragen gooi je de lenzen weg.

Q?

Waar is lenzenvloeistof voor?

A.

Lenzenvloeistof heb je alleen nodig bij het dragen van maand- of weeklenzen. De lens is namelijk gevoelig voor aanslag en micro- organismen die zich ophopen wanneer de lens niet gereinigd wordt. Het spoelen en desinfecteren van de lens is daarom van groot belang. Lenzenvloeistof is speciaal voor lenzenmateriaal en ogen ontwikkeld en daarom geschikt voor het verzorgen van de lenzen.

Q?

Hoe verzorg ik mijn lenzen?

A.

Daglenzen
Daglenzen vereisen geen onderhoud. Na het dragen kun je de lenzen weggooien.

Maandlenzen
Voor het onderhouden van maandlenzen zijn lenzenvloeistof en een lenzenhouder nodig. Lees voor het reinigen van de lens altijd eerst de bijbehorende instructies. Verder kun je het volgende aanhouden;

De lenshouder gebruik je om de lens in te bewaren. Reinig de lenzenhouder regelmatig door het te legen en om te spoelen met nieuwe lenzenvloeistof.

Voordat je de lens in de lenshouder legt, wrijf je eerst met duim en wijsvinger beide zijden van de lens in met druppeltjes lenzenvloeistof. Spoel vervolgens de lens nogmaals met lenzenvloeistof alvorens je de lens in de houder legt. Vul het lenzenbakje aan met lenzenvloeistof en draai het dekseltje dicht.

Q?

Kan ik mijn lens met water spoelen?

A.

Het wordt afgeraden om contactlenzen met water te spoelen. Kraanwater bevat namelijk chloor, metaaldeeltjes en mineralen die ervoor zorgen dat het oog en de lens beschadigt kunnen raken. Daarnaast kunnen micro-organismen in het water zorgen voor ooginfecties. Wij adviseren je daarom geen kraanwater te gebruiken voor het reinigen van je lenzen.

Q?

Hoe doe ik lenzen in en uit?

A.

Was je handen eerst goed met water en droog deze met een pluisvrije doek. Zorg daarnaast dat de lenzen vochtig en schoon zijn en niet binnenstebuiten zitten.De lens doe je in met wijs- of middelvinger. Duw het ooglid naar beneden met je ringvinger van dezelfde hand en leg de lens op het oog. Met je andere hand houdt je het ooglid ondertussen omhoog. De lens krijg je het makkelijkst uit door naar boven te kijken en tegelijkertijd het onderste ooglid omlaag te houden met je middelvinger. Op deze manier kun je de lens met je wijsvinger naar beneden schuiven. Klem de lens voorzichtig tussen duim en wijsvinger en haal de lens uit je oog.