Hoornvliezen
Het vermogen van je oog
Het hoornvlies is het voorste en bolvormige deel van je oog en bepaald voor het grootste gedeelte het vermogen van je oog. Met het dragen van contactlenzen wordt het zicht verbeterd. Wanneer de vervorming gering is en zich niet in het pupilvlak bevindt, dan is dit goed te corrigeren met contactlenzen. Bij een grotere vervorming of onregelmatige littekens zijn vormstabiele, oftewel harde lenzen noodzaak.
Onderhoud en controle
Naast het goed schoonmaken van je lenzen is het ook belangrijk om regelmatig naar de oogarts of opticien te gaan voor een controle of de lens nog goed past en om de gezondheid van je hoornvlies te bewaken. Wanneer het hoornvlies wordt beschadigd, krijg je rode ogen of traanogen. Dit kan verholpen worden door een antibioticakuur in de vorm van oogdruppels of zalf.
Anatomie van het hoornvlies
Je hebt twee lenzen nodig om zowel van dichtbij als ver weg scherp te kunnen zien, namelijk de buitenste en de binnenste lens. Het hoornvlies en de oogkamer zijn de buitenste lens. De oogkamer bevindt zich tussen het hoornvlies en de iris en het hoornvlies vormt de doorzichtige buitenkant van je oog. Dit is de eerste laag waar lichtgolven doorheen gaan. Nadat lichtstralen door het hoornvlies en de oogkamer zijn gegaan, valt het op de binnenste lens. Het hoornvlies is soepel en kan van vorm veranderen. Ook kan het zichzelf boller of platter maken en scherp stellen. Het scherpstellen doet de lens met speciale spiertjes.